Taalreis Navarra


De taalreis Navarra speelt zich af in de liefelijke Baztánvallei in het noorden van Navarra.

In deze traditionele streek komen weinig toeristen en voelen de bewoners zich diep verbonden met hun land en cultuur. De tijd lijkt er stil te staan. Maak kennis met de cultuur, de historie en de tradities van de mysterieuze bewoners van Baztán. Wandel en proef de plaatselijke specialiteiten, dompel je 7 dagen onder in de Baskische cultuur en Spaanse taal. Bezoek de steden San Sebastián of Pamplona met een gids, maak kennis met een herder en de Baskische sporten en dans.

Een aantal van mijn vrienden komt uit deze vallei en ze kennen veel mensen, waardoor het makkelijk is om contact te maken met de inwoners. Geniet van de regio en oefen Spaans met gidsen, de kok, mensen op straat en met mij.

Voordat je aan de activiteiten begint, krijg je ‘s ochtends Spaanse les onder mijn enthousiaste begeleiding en oefen je Spaanse gesprekjes en vragen. Als het nodig is, leg ik je de grammatica in het Nederlands uit, maar voor de rest geldt, doeltaal is voertaal. ‘s Middags is er een afwisselende programma met verschillende activiteiten en ben je constant bezig met de Spaanse taal. Bovendien ontvang je opdrachten die aansluiten bij jouw interesses!

Na een week intensieve taalreis heb je in de praktijk geoefend, is je zelfvertrouwen gegroeid en heb je de Baztánvallei, de cultuur en de mensen van Noord-Spanje van dichtbij leren kennen.

Programma

 • ‘s ochtends Spaanse les ter voorbereiding op de bezoeken
 • Bezoek met Spaanstalige gids aan steden Pamplona of San Sebastián
 • Het dorp Elizondo op bijzondere wijze leren kennen
 • Baskische sporten en dans
 • Zelf koken en pintxos maken met Spaanstalige kok
 • Bezoek (biologische) kaasmakerij
 • Activiteit(en) die aansluiten bij jouw interesses

Programma

Dag 1

Treinreis tot Hendaya, een stadje net voor de grensovergang met Spanje. In Hendaya haal ik jullie op en rijden we naar de liefelijke vallei van Baztán waar we drie nachten in het rurale dorpje Aníz verblijven.

Dag 2

Deze dag verkennen we het stadje Elizondo. Dit is de hoofdstad van de 15 tellende dorpen in de vallei Baztán ’s Ochtends maken we een aangename redelijk vlakke wandeling rondom en door het stadje. We krijgen een rondleiding door het ciderhuis, eten een traditionele lunch en drinken huisgemaakte biologische cider.

Dag 3

In het noordelijke puntje van de vallei liggen Zugarramurdi en Urdax. Twee dorpjes die bekend staan om hun bijzondere grotten. Rondom Urdax maken we een heerlijke wandeling en bezoeken we de grotten. Na een heerlijke lunch met traditionele gerechten bezoeken we het heksenmuseum in Zugarramurdi. Als de schemering valt trekken we de bergen in en gaan we op stap met een smokkelaar die ons vertelt over zijn smokkelaarsbestaan.

Dag 4

Na het bezoek aan de kaasmakerij in Aníz, vertrekken we naar de vallei van Ultzama waar we drie nachten in het dorpje Lizaso verblijven. In de middag wandelen we naar de plaatselijke imker die graag over zijn werk vertelt.

De vallei Ultzama ligt op ongeveer een uur rijden ten zuidwesten van Baztán. Hier wordt het landschap heuvelachtiger, maar is nog wel steeds groen. Door de vallei meandert de gelijknamige rivier Ultzama. De vallei staat bekend om haar paddenstoelen en traditionele producten, zoals queso(kaas van schapen of koeienmelk), patxarán(een likeur van een soort blauwe bes) en cuajada(een nagerecht van schapenmelk).

Dag 5

De vallei van Ultzama beschikt over een mycologisch centrum waar je terecht kunt met vragen over de eetbaarheid van zelfgeplukte paddenstoelen. En dat gaan we vandaag doen. Onder deskundige begeleiding gaan we vandaag tijdens een wandeling paddenstoelen plukken. Daarna gaan we de keuken in om onze eigen lunch te maken. Een ervaren kok vertelt hoe we de geplukte paddenstoelen in een aantal heerlijke gerechten kunnen verwerken.

Dag 6

’s Ochtends wandelen we in de heuvels van Urbasa-Andía en aansluitend lunchen we uitgebreid in de hut van de herder. In de middag bezoeken we een likeurfabriek in Abárzuza. Hier krijgen we een rondleiding en proeven we dit digestieve drankje van een soort blauwe bessen.

Dag 7

Onderweg naar het zuiden bezoeken we de stad Pamplona. De stad staat bekend om de feesten van San Fermín, waarbij de stieren door de straten rennen. Maar Pamplona is veel meer. We maken een stadswandeling met een gids en is er tijd om de stad zelf te verkennen. Aansluitend rijden we via een ecologische bodega Azul y Garanza naar onze laatste bestemming rond het biosfeerreservaat Las Bardenas.

Dag 8

We bevinden ons in het zuiden van Navarra. Onder het genot van een uitstekend ontbijt, genieten we van de grillige vormen van het Parque Natural de Las Bardenas. Na het ontbijt wandelen we het gebied in en verdwijnen we in de halfwoestijn.

Dag 9

Het stadje Tudela ligt in het uitgestrekte, vlakke landbouwgebied. In de lentemaanden worden hier overheerlijke asperges geteeld. In oktober is het tijd voor de eerste olijvenoogst. We hebben een rondleiding door de stad en bezoeken in Trujal Artajo een fabriek waar ecologische olijfolie wordt geproduceerd.

Dag 10

Transport naar het Franse Hendaya om daar op de trein te stappen naar Nederland.

Kosten & Data

De taalreis wordt in april 2023 onder voorbehoud weer aangeboden.

 

Bij de prijs van €749 is het volgende inbegrepen:

 • Excursies, activiteiten en opdrachten
 • Rondleiding Pamplona of San Sebastián inclusief Spaanstalige gids
 • Transport van en naar excursies
 • diner op eerste lesdag
 • kookworkshop, pintxos maken
 • Professionele begeleiding van enthousiaste docente
 • Dagelijks 2-3uur taalondersteuning ter voorbereiding op een (persoonlijke) activiteit of opdracht
 • Lijst met meest gebruikte werkwoorden en hun vervoegingen
 • Lijst met 300 meest gebruikte Spaanse woorden
 • Een super leuke ervaring

 

Niet inbegrepen:

 • Overnachtingen
 • Maaltijden
 • Vervoer vanuit Nederland en v.v.
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven.

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Accommodatie en maaltijden

Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, B&B en een camping in de buurt van het dorp Elizondo. Ik kan je helpen met het vinden van een geschikt onderkomen. Bestel een ontbijtje in de plaatselijke bar of ontbijt in de accommodatie naar keuze. Overige maaltijden naar wens met de groep

Als je met de trein gaat, neem dan de trein tot het Franse Hendaya net voor de grensovergang met Spanje. Hier kan je op een vooraf vastgesteld tijdstip worden opgehaald. Je kunt ook op eigen gelegenheid met de bus komen. Vanuit San Sebastián en Pamplona is er een beperkt aantal busverbinding naar Elizondo.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.