Smakelijk Navarra september 2023€1699


Natuur en cultuur in authentieke sferen en culinaire tradities

Het koninkrijk Navarra is één van de 17 autonome gebieden van Spanje. Navarra staat bekend als het land van verscheidenheid. Navarra biedt veel wandelmogelijkheden, zoals de pelgrimsroute Camino de Santiago, maar ook rust, ruimte, historische monumenten en een uitstekende keuken. Historisch gezien maakt het deel uit van Euskal Herria samen met Spaans en Frans Baskenland.

Tijdens deze reis maak je kennis met de grote geografische verscheidenheid van Navarra.  In het Oosten liggen de Pyreneeën met toppen van meer dan 3000m hoogte en in het Noorden de liefelijke vallei Baztán. Rondom de stad Pamplona is het landschap heuvelachtiger en zijn er vele kastelen en kloosters die getuigen van een rijk middeleeuws verleden. Ten zuiden Pamplona bevinden zich de uitgestrekte, vlakke landbouwgebieden. En ook de halfwoestijn, Las Bardenas. Een uniek natuurpark dat op de Unescolijst van biosfeerreservaten staat vermeld.

In Navarra wordt traditie in ere gehouden en belang gehecht aan haar geschiedenis. Dit is terug te zien in de traditionele feesten en de smaak van vroegere tijden in de culinaire tradities. Hier worden natuur en cultuur met elkaar verbonden en kun je genieten van rust en authentieke sferen.

Kortom, als de zomer voorbij is en de herfst zijn intrede doet, worden er druiven geoogst, vallen de appels van de bomen, beginnen de bladeren te verkleuren en de paddenstoelen op te komen. Een ideaal moment om Navarra te bezoeken, te zien, te ruiken en te proeven.

Programma (onder voorbehoud)

Dag 1

In Hendaya, een stadje net voor de grensovergang met Spanje, begint de reis. Hier haal ik jullie op en rijden we naar de liefelijke vallei van Baztán waar we drie nachten in het rurale dorpje Aníz verblijven.

Dag 2

Deze dag verkennen we het stadje Elizondo. Dit is de hoofdstad van de 15 tellende dorpen in de vallei Baztán ’s Ochtends maken we een aangename wandeling rondom en door het stadje. We krijgen een rondleiding door het ciderhuis, eten op locatie een traditionele lunch en drinken huisgemaakte biologische cider.

Dag 3

In het noordelijke puntje van de vallei liggen Zugarramurdi en Urdax. Twee dorpjes die bekend staan om hun bijzondere grotten. We wandelen van Urdax naar Zugarramurdi (5km). Na de lunch op locatie kun je de grotten of het heksenmuseum bezoeken. Aan het eind van de middag trekken we de bergen in en gaan we op stap met een smokkelaar die ons vertelt over zijn smokkelaarsbestaan.

Dag 4

Na het bezoek aan de kaasmakerij in Aníz, vertrekken we naar de vallei van Ultzama waar we drie nachten verblijven. In de vallei Ultzama wordt het landschap heuvelachtiger. De vallei staat bekend om haar paddenstoelen en traditionele producten, zoals queso (kaas van schapen of koeienmelk), patxarán (een likeur van sleedoornbessen) en cuajada (een nagerecht van schapenmelk).

Dag 5

De vallei van Ultzama beschikt over een mycologisch centrum waar je terecht kunt met vragen over de eetbaarheid van geplukte paddenstoelen. Onder deskundige begeleiding van een medewerker van dit centrum gaan we paddenstoelen plukken. Daarna gaan we de keuken in om onze eigen lunch te maken. Een ervaren kok vertelt hoe we de geplukte paddenstoelen in een aantal heerlijke gerechten kunnen verwerken. Wandeling over vlak terrein 5km.

Dag 6

’s Ochtends wandelen we in de heuvels van het natuurgebied Urbasa-Andía. Aansluitend genieten we uitgebreid van een traditionele herderslunch in de berghut van de herder en eindigen we de lunch met een lokaal digestief drankje van sleedoornbessen. Wandeling door de bergen 8km.

Dag 7

Onderweg naar het zuiden bezoeken we de stad Pamplona. De stad staat bekend om de feesten van San Fermín, waarbij de stieren door de straten rennen. Maar Pamplona is veel meer. Je kunt fijn de door de stad slenteren of een stadwandeling maken langs de rivier de Arga. ‘s Middags rijden we via een ecologische bodega naar onze laatste bestemming rond het biosfeerreservaat Las Bardenas.

Dag 8

We bevinden ons in het zuiden van Navarra. Onder het genot van een uitstekend ontbijt, genieten we van de grillige vormen van het Parque Natural de Las Bardenas. Na het ontbijt wandelen we het gebied in en verdwijnen we in de halfwoestijn. Wandeling 8km. In de middag kun je heerlijk uitrusten in de accommodatie.

Dag 9

Het stadje Tudela ligt in het uitgestrekte, vlakke landbouwgebied. Je kunt heerlijk door de stad slenteren of rondleiding door de stad boeken. In de lentemaanden worden hier overheerlijke asperges geteeld. In oktober is het tijd voor de eerste olijvenoogst.  We bezoeken een ecologische olijfolieproducent.

Dag 10

Transport naar het Franse Hendaya om daar op de trein te stappen naar Nederland.

Kosten & Data

september 2023
€1699 pp

Inbegrepen:

 • 9 overnachtingen in landelijk gelegen accommodatie, 2-persoonskamer
 • Vervoer in Noord-Spanje
 • Ontbijt en diner
 • 1x Bezoek, rondleiding en traditionele lunch ciderhuis
 • 1x Avondwandeling met smokkelaar
 • 1x Bezoek en proeverij kaasmakerij
 • 1x Paddenstoelen excursie onder professionele begeleiding
 • 1x Kookworkshop
 • 1x Excursie met schaapherder en lunch op locatie
 • 1x Bezoek aan biologische bodega
 • 1x Ontbijt en wandeling in Natuurpark Las Bardenas
 • 1x Bezoek en rondleiding ecologische olijfolieproducent

Niet inbegrepen:

 • Reis Nederland-Hendaya/San Sebastián en vv
 • bezoek grotten en heksenmuseum
 • Verzekeringen
 • 3x lunch op locatie
 • stadsrondleiding Tudela
 • Persoonlijke uitgaven

Op deze reis is de garantieregeling van STO-Garant van toepassing. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads). 

Accommodatie en maaltijden

We overnachten in de dorpjes in de valleien van Baztán en Ultzama en in het zuiden van Navarra. We verblijven in sfeervolle vakantiehuizen waar we de enige gasten zijn. We slapen in de regel op tweepersoons kamers met vaak een eigen douche en toilet. De huizen zijn van alle gemakken voorzien.
In het vakantiehuis worden overwegend (biologische) producten gebruikt. Soms kun je samen met de kok een maaltijd bereiden. Er wordt gezamenlijk in de eetkamer gegeten. Als het nodig is maken we bij het ontbijt onze eigen lunchpakketjes voor onderweg, maar we lunchen regelmatig onderweg in een lokaal restaurant. Met diëten kan uiteraard rekening gehouden worden.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.