Smakelijk Navarra oktober 2022€1699


Natuur en cultuur in authentieke sferen en culinaire tradities

Het koninkrijk Navarra is één van de 17 autonome gebieden van Spanje. Navarra staat bekend als het land van verscheidenheid. Navarra biedt veel wandelmogelijkheden, zoals de pelgrimsroute Camino de Santiago, maar ook rust, ruimte, historische monumenten en een uitstekende keuken. Historisch gezien maakt het deel uit van Euskal Herria samen met Spaans en Frans Baskenland.

Tijdens deze reis maak je kennis met de grote geografische verscheidenheid van Navarra.  In het Oosten liggen de Pyreneeën met toppen van meer dan 3000m hoogte en in het Noorden de liefelijke vallei Baztán. Rondom de stad Pamplona is het landschap heuvelachtiger en zijn er vele kastelen en kloosters die getuigen van een rijk middeleeuws verleden. Ten zuiden Pamplona bevinden zich de uitgestrekte, vlakke landbouwgebieden. En ook de halfwoestijn, Las Bardenas. Een uniek natuurpark dat op de Unescolijst van biosfeerreservaten staat vermeld.

In Navarra wordt traditie in ere gehouden en belang gehecht aan haar geschiedenis. Dit is terug te zien in de traditionele feesten en de smaak van vroegere tijden in de culinaire tradities. Hier worden natuur en cultuur met elkaar verbonden en kun je genieten van rust en authentieke sferen.

Kortom, als de zomer voorbij is en de herfst zijn intrede doet, worden er druiven geoogst, vallen de appels van de bomen, beginnen de bladeren te verkleuren en de paddenstoelen op te komen. Een ideaal moment om Navarra te bezoeken, te zien, te ruiken en te proeven.

Programma (onder voorbehoud)

Dag 1

Treinreis tot Hendaya, een stadje net voor de grensovergang met Spanje. In Hendaya haal ik jullie op en rijden we naar de liefelijke vallei van Baztán waar we drie nachten in het rurale dorpje Aníz verblijven.

Dag 2

Deze dag verkennen we het stadje Elizondo. Dit is de hoofdstad van de 15 tellende dorpen in de vallei Baztán ’s Ochtends maken we een aangename wandeling rondom en door het stadje. We krijgen een rondleiding door het ciderhuis, eten op locatie een traditionele lunch en drinken huisgemaakte biologische cider.

Dag 3

In het noordelijke puntje van de vallei liggen Zugarramurdi en Urdax. Twee dorpjes die bekend staan om hun bijzondere grotten. Rondom Urdax maken we een heerlijke wandeling en bezoeken we de grotten. Na de lunch op locatie bezoeken we het heksenmuseum in Zugarramurdi. Aan het eind van de middag trekken we de bergen in en gaan we op stap met een smokkelaar die ons vertelt over zijn smokkelaarsbestaan.

Dag 4

Na het bezoek aan de kaasmakerij in Aníz, vertrekken we naar de vallei van Ultzama waar we drie nachten verblijven. In de vallei Ultzama wordt het landschap heuvelachtiger. De vallei staat bekend om haar paddenstoelen en traditionele producten, zoals queso (kaas van schapen of koeienmelk), patxarán (een likeur van sleedoornbessen) en cuajada (een nagerecht van schapenmelk).

Dag 5

De vallei van Ultzama beschikt over een mycologisch centrum waar je terecht kunt met vragen over de eetbaarheid van zelfgeplukte paddenstoelen. Vandaag gaan we onder deskundige begeleiding paddenstoelen plukken. Daarna gaan we de keuken in om onze eigen lunch te maken. Een ervaren kok vertelt hoe we de geplukte paddenstoelen in een aantal heerlijke gerechten kunnen verwerken.

Dag 6

’s Ochtends wandelen we in de heuvels van het natuurgebied Urbasa-Andía en aansluitend lunchen we uitgebreid in de hut van de herder. In de middag bezoeken we een likeurfabriek in Abárzuza. Hier krijgen we een rondleiding en proeven we een digestief drankje van sleedoornbessen.

Dag 7

Onderweg naar het zuiden bezoeken we de stad Pamplona. De stad staat bekend om de feesten van San Fermín, waarbij de stieren door de straten rennen. Maar Pamplona is veel meer. We maken een stadswandeling met een gids. ‘s Middags rijden we via een ecologische bodega naar onze laatste bestemming rond het biosfeerreservaat Las Bardenas.

Dag 8

We bevinden ons in het zuiden van Navarra. Onder het genot van een uitstekend ontbijt, genieten we van de grillige vormen van het Parque Natural de Las Bardenas. Na het ontbijt wandelen we het gebied in en verdwijnen we in de halfwoestijn.

Dag 9

Het stadje Tudela ligt in het uitgestrekte, vlakke landbouwgebied. In de lentemaanden worden hier overheerlijke asperges geteeld. In oktober is het tijd voor de eerste olijvenoogst. We hebben een rondleiding door de stad en bezoeken een ecologische olijfolieproducent.

Dag 10

Transport naar het Franse Hendaya om daar op de trein te stappen naar Nederland.

Kosten & Data

Deze reis wordt onder voorbehoud aangeboden in oktober 2022

Inbegrepen:

  • 9 overnachtingen in landelijk gelegen accommodatie, 2-persoonskamer
  • Treinreis Amsterdam of Rotterdam naar Hendaya en v.v.
  • Vervoer in Noord-Spanje
  • Ontbijt en diner
  • Excursies

Niet inbegrepen:

  • Verzekeringen
  • 3x lunch op locatie
  • Persoonlijke uitgaven

Op deze reis is de garantieregeling van STO-Garant van toepassing. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads). 

Accommodatie en maaltijden

We overnachten in de dorpjes in de valleien van Baztán en Ultzama en in het zuiden van Navarra. We verblijven in sfeervolle vakantiehuizen waar we de enige gasten zijn. We slapen in de regel op tweepersoons kamers met vaak een eigen douche en toilet. De huizen zijn van alle gemakken voorzien.
In het vakantiehuis worden overwegend (biologische) producten gebruikt. Soms kun je samen met de kok een maaltijd bereiden. Er wordt gezamenlijk in de eetkamer gegeten. Als het nodig is maken we bij het ontbijt onze eigen lunchpakketjes voor onderweg, maar we lunchen regelmatig onderweg in een lokaal restaurant. Met diëten kan uiteraard rekening gehouden worden.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.