Ekoreis Baskenland Oktober 2023€1399


Puur Baskenland en haar ecologische producten.

Tijdens deze ekoreis draait het om kennismaken met duurzaam verbouwd voedsel, lokaal geteelde en seizoensgebonden producten en in contact komen met de natuur. Het onderkomen en de meeste restaurants hanteren voor hun menu’s het 0km-beleid. De koks en producenten maken bewuste keuzes en combineren wijze tradities met eerlijke voeding. We komen in contact met het landschap en met de boeren op het land. De kleine producenten kennen hun land en hun dieren. Ervaar de voedingswaarde van biologisch eten en van voedsel als voedend geschenk van de natuur. Voedsel is niet enkel een consumentenartikel, maar een kostbare gift van de natuur.

País Vasco (Baskenland) is één van de 17 autonome gebieden van Spanje en ligt net over de Franse grens aan de Golf van Biskaje. Historisch gezien maakt het deel uit van Euskal Herria samen met de regio Navarra en de drie Baskische provincies in Frankrijk. Wie Baskenland zegt, zegt gastronomie.
Al eeuwen lang vormen maaltijden een belangrijk onderdeel van de Baskische samenleving. Pure en verse producten uit de moestuin en de zee zorgen voor echte smaaksensaties.
Eten met familie en vrienden is hier een vast onderdeel van het dagelijks leven.  De traditionele keuken met smaakvolle producten is alom vertegenwoordigd en worden vergezeld door regionale wijnen.

De aandacht voor de biologische landbouw en haar producten groeit in Baskenland. In de laatste 5 jaar is de hoeveelheid biologische landbouwgrond verdubbeld. In 2019 werd er meer dan 5.500 hectare op biologische wijze bewerkt en waren er meer dan 625 producenten.
Tijdens deze reis maak je kennis met een aantal producenten die op biologisch wijze werken en staan voor hun product. We maken kennis met eetbare wilde planten, bezoeken een lokale markt, proeven lokale, biologische en seizoensgebonden producten. Een mooie manier om de herkomst en smaak van biologische producten uit Baskenland te ontdekken. Bovendien brengen we een bezoek aan de Bilbao met het bekende Guggenheim museum en maken op een bijzonder wijze kennis met de natuur in deze stad.
We overnachten gedurende de week in een landelijk gelegen vakantiehuis met ecolabel. De reis wordt persoonlijk door de eigenaresse van Noord-Spanje Reizen begeleid.
Maak van dichtbij kennis met ecologische producten, hun producenten en wandel je door het landschap om de natuur te ‘voelen’!

Wat maakt deze groepsreis uniek?

 • Bezoek aan lokale producenten van biologische producten
 • Overnachtingen in landelijk gelegen accommodatie met ecolabel
 • Bezoek aan natuurpark Gorbea en workshop over wilde planten
 • Bezoek aan Gernika en geowandeling Bilbao
 • Kleine groep van maximaal 8 personen
 • Op reis met gelijkgestemden die meer willen weten over ecologische producten
 • Bezielde en enthousiaste reisleiding
 • Nederlandstalige begeleiding met uitgebreide kennis van plaatselijke taal en cultuur

Programma (wijzigingen voorbehouden)

Dag 1

In Hendaya, een stadje net voor de grensovergang met Spanje, begint de reis. In Hendaya haal ik je op en rijden we naar de accommodatie in de buurt van Bermeo.

Dag 2

Na het ontbijt maken we een wandeling in de omgeving en steken we de handen uit de mouwen in de moestuin. Vanuit de tuin heb je een prachtig uitzicht op de zee in de verte.

Dag 3

Deze dag staat in het teken van de lokale witte wijn, txakoli. We wandelen door wijngaarden ten zuiden van Gernika (Guernica), bezoeken een bodega, proeven biologische txakoli en genieten van een uitgebreide lunch.

Dag 4

In deze regio wordt heerlijke schapenkaas gemaakt. We gaan op bezoek bij een producent van schapenkaas en ontdekken het leven en werk van een Baskische schaapherder. Een leuke ervaring!

Dag 5

Vandaag brengen we een bezoek aan de versmarkt van het historische stadje Gernika. Deze markt wordt al sinds de 14de eeuw gehouden en is de ideale plek om kennis te maken met de lokale producten en bewoners van de streek. In Bilbao kun je een geowandeling door de binnenstad maken of het Guggenheim museum bezoeken.

Dag 6

In het prachtige natuurpark Gorbea bevindt zich een keur aan wilde planten. Welke planten staan er en welke zijn eetbaar? Een deskundige platenkenner neemt ons mee naar de voet van het natuurpark en leert ons een aantal eenvoudige recepten.

Dag 7

Transport naar het Franse Hendaya om daar op de trein te stappen naar Parijs en Nederland.

Kosten & Data

oktober 2023
€ 1399

Inbegrepen

 • 6x overnachting op tweepersoonskamer in accommodatie met ecolabel
 • 6x biologisch ontbijt
 • 6x diner (exclusief drankjes)
 • middag meehelpen in de biologische moestuin van de accommodatie
 • 1x bezoek bodega txakoli wijn inclusief lunch
 • 1x bezoek herder en kaasmaken
 • 1x bezoek lokale markt Gernika
 • 1x bezoek aan natuurpark Gorbea en workshop over wilde planten
 • Vervoer in Spanje

Niet inbegrepen:

 • treinreis Nederland-Hendaya en vv
 • maaltijden en dranken niet beschreven in het programma
 • persoonlijke uitgaven
 • entree Guggenheim museum
 • geowandeling Bilbao
 • verzekeringen

Accommodatie en maaltijden

Tijdens de Ekoreis Baskenland wordt er overnacht in de buurt van Bermeo. Dit kustplaatsje ligt aan de monding van het biosfeerreservaat Urdaibai dat bekend is vanwege de mooie flora en fauna. Hier heerst rust, voel je de natuur, kijk je uit over de zee en verwonder je je over de flonkerende sterren aan de hemel. De accommodatie beschikt over het Europees ecolabel. Dit betekent onder andere dat afval wordt gescheiden, schoonmaakproducten en doucheproducten ecologisch zijn en het ontbijt en diner overwegend bestaat uit biologische en lokale producten. De kamers zijn in vrolijke kleuren geschilderd en zijn ruim.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.