Ekoreis Navarra Oktober 2023€1349


Puur Navarra en haar ecologische producten.

Tijdens deze ekoreis draait het om kennismaken met duurzaam verbouwd voedsel, lokaal geteelde en seizoensgebonden producten. Het onderkomen en de meeste restaurants  hanteren voor hun menu’s het 0km-beleid. De koks en producenten maken bewuste keuzes en combineren wijze tradities met eerlijke voeding. We komen in contact met boeren op het land en op de markt. De kleine producenten kennen hun land en hun dieren. Ervaar de voedingswaarde van biologisch eten en van voedsel als voedend geschenk van de natuur. Voedsel is niet enkel een consumentenartikel, maar een kostbare gift van de natuur.

Het koninkrijk Navarra is één van de 17 autonome gebieden van Spanje en ligt net over de Franse grens. Historisch gezien maakt het deel uit van Euskal Herria samen met de regio País Vasco (Baskenland) en drie Baskische provincies in Frankrijk. Navarra is het land van verscheidenheid. Hier vind je de aanlokkelijke stilte van de bergen en uitgestrekte vlaktes en geniet je van de lokale gastronomie te midden van de rijke geschiedenis en tradities. Puur natuur door heuvels, wijngaarden, halfwoestijn en pelgrimeren over de Camino de Santiago. Gezamenlijk eten met familie en vrienden is een vast onderdeel van het dagelijks leven. De traditionele keuken met smaakvolle producten is alom vertegenwoordigd en worden vergezeld door regionale wijnen.

In Navarra wordt er op grotere schaal biologische producten verbouwd dan in heel Nederland. Tijdens de ekoreis Navarra maak je kennis met een aantal producenten van biologische producten. We bezoeken een biologische markt, krijgen informatie over de regio en ontdekken de herkomst en smaak van biologische producten uit Navarra. We overnachten gedurende de week in een voormalig paleis dat, na een grondige restauratie, beschikt over een  ecolabel. De reis wordt persoonlijk door de eigenaresse van Noord-Spanje Reizen begeleid. Maak kennis met de ecologische producten, hun producenten en wandel door het landschap om de natuur te ‘voelen’!

Wat maakt deze groepsreis uniek?

 • Bezoek aan lokale producenten van biologische producten in Navarra
 • Overnachtingen in landelijk gelegen accommodatie met ecolabel
 • Bezoek aan lokale markt in Estella en kookworkshop
 • Picknick in biosfeerreservaat UNESCO Werelderfgoedlijst Las Bardenas
 • Kleine groep van maximaal 8 personen
 • Op reis met gelijkgestemden die meer willen weten over ecologische producten
 • Bezieling en enthousiasme van reisleidster
 • Nederlandstalige begeleiding met uitgebreide kennis van plaatselijke taal en cultuur

Programma (wijzigingen voorbehouden)

Dag 1

In Hendaya, een stadje net voor de grensovergang met Spanje, begint de reis. In Hendaya haal ik je op en rijden we naar de accommodatie accommodatie in Sorlada.

Dag 2

In de ochtend verkennen we het dorp en haar omgeving. In de middag gaan we terug in de tijd. We zien hoe er sinds de Romeinen zout wordt gewonnen ten Westen van de stad Pamplona. We krijgen een rondleiding over een klein familiebedrijf dat deze traditie in ere houdt. Op de terugweg proeven we een lokale likeur van sleedoornbessen.

Dag 3

In het zuiden van Navarra hebben we een rondleiding door een fabriek waar ecologische olijfolie wordt geproduceerd. Aansluitend rijden we naar het natuurpark Las Bardenas. Dit gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Water, kalksteen en klei hebben in miljoenen jaren gezorgd voor spectaculaire vormen in de halfwoestijn. Te midden van dit bijzondere landschap genieten we van een uitgebreide lunch en maken we een korte wandeling.

Dag 4

Vandaag maken we kennis met de schaapherder en zijn kaas. We wandelen door het landschap aan de voet van het natuurpark Urbasa-Andia en genieten van een traditionele lunch in de hut van de schaapherder.

Dag 5

Deze dag staat in het teken van wijn. We beginnen de dag met een bezoek aan de bodega Azul en Garanza. In de oude wijncoöperatie worden de druiven in een betonnen bak geperst. Ekoplaza verkoopt 2 soorten wijn van deze producent. Later op de dag bezoeken we een klooster met gotische en romaanse elementen aan de oever van de rivier Aragón en proeven de kloosterwijn.

Dag 6

In het centrum van het historische stadje Estella wordt één keer per maand een regionale markt gehouden. De seizoensproducten zijn overwegend op ecologische wijze verbouwd en van hoge kwaliteit. De kleinschaligheid maakt rechtstreeks contact met de producenten mogelijk. Daarna gaan we zelf koken in een unieke kookstudio annex restaurant.

Dag 7

Vervoer naar Hendaya/ San Sebastián voor de terugreis naar Nederland.

Kosten & Data

oktober 2023
€ 1349

Inbegrepen

 • 6x overnachting op tweepersoonskamer in accommodatie met ecolabel
 • 6x biologisch ontbijt
 • 6x diner (exclusief drankjes)
 • 1x bezoek zoutwinning
 • 1x bezoek aan producent sleedoornlikeur
 • 1x bezoek olijfolieproducent
 • 1x picknick Las Bardenas
 • 1x bezoek schaapherder inclusief lunch
 • 1x bezoek bodega Azul y Garanza
 • 1x bezoek klooster
 • 1x bezoek biologische markt Estella en kookworkshop
 • Vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen:

 • Reis Nederland-Hendaya/San Sebastián
 • maaltijden en dranken niet beschreven in het programma
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Accommodatie en maaltijden

Tijdens de Ekoreis Navarra overnachten we in het zeer kleine en landelijk gelegen dorpje Sorlada, ten zuidwesten van Estella. Estella of Lizarra ligt aan de rivier de Ega en werd in de 11 de eeuw n.Chr door de koning van Navarra gesticht. Het romaanse stadje, dat wordt doorkruist door de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, heeft veel paleizen, kerken, kloosters en herenhuizen. Gedurende de hele week verblijven we in voormalige paleis dat op passende wijze is gemoderniseerd en over een ecolabel beschikt. Er wordt enkel duurzame energie gebruikt en het ontbijt en diner bestaan uit overwegend biologische, lokale en seizoensgebonden producten. De wijn is afkomstig van een lokale bodega. In dit sfeervolle en comfortabele vakantiehuis slapen we op tweepersoons kamers met een eigen badkamer. Je komt er heerlijk tot rust en kun je ’s avonds genieten van de flonkerende sterren aan de hemel. Met diëten of vegetariërs kan rekening worden gehouden.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.