Middeleeuws Navarra €1249 pp


Pelgrimsroute, historische monumenten, natuur en een uitstekende keuken.

Kies je voor Navarra, dan kies je voor rust en authentieke sferen. Ontvlucht het massatoerisme en kom in contact met de cultuur en natuur van middeleeuws Navarra.

Het koninkrijk Navarra is één van de 17 autonome gebieden van Spanje. Navarra staat bekend als het land van verscheidenheid. Historisch gezien maakt het deel uit van Euskal Herria (Baskenland) samen met de regio Baskenland en de drie Baskische provincies in Frankrijk. In Navarra wordt Baskische en Spaans gesproken.
Navarra leeft in harmonie met haar historisch en natuurlijk erfgoed en geeft haar bezoekers de smaak van vroegere tijden. Men heeft er culinaire tradities en in de keuken worden lokale producten verwerkt. De gerechten worden uitstekend aangevuld door rode, rosé en witte wijnen die worden beschermd onder de herkomstaanduiding ‘Navarra’ en ‘Rioja’. De middenzone van Navarra is een streek van verdedigingswerken, kastelen en burchten. De Navarrese vorsten bouwden deze werken ter bescherming tegen de Arabieren en de aangrenzende vorstendommen.
Vanuit de Valdorbavallei maak je kennis met het gevarieerde landschap met eiken, dennen en pijnbomen, kastelen, kloosters, Romeinse erfgoed en maak je prachtige wandelingen. Hier smelten natuur en cultuur samen.

Voorbeeldreis

Dag 1

Na de snelle treinreis met de TGV tot aan het Franse stadje Hendaya, neem je de taxi naar de luchthaven van San Sebastián om je huurauto op te halen. Daarna rijd je in minder dan 2uur naar de verblijfsaccommodatie ten zuiden van de stad Pamplona.

Dag 2

Geniet tijdens de wandeling (9,5km, ↑↓480m, 3,5uur) van het uitzicht over de Valdorbavallei en bezoek het regionale museum.

Dag 3

Sangüesa ligt ten oosten van de stad Pamplona en vormt een kruispunt van middeleeuwse wegen en grenzen. Bezoek de romaanse facada van de kerk van Santa María en maak een mooie rondwandeling (12,5km, ↑↓ 200m, 4uur) naar het fascinerende Kasteel van Javier uit de 10e_11e eeuw. In dit kasteel is Franciscus Xaverius, de patroonheilige van Navarra, geboren. Bovendien was hij één van de voornaamste missionarissen van het christendom.

Dag 4

Ten noordoosten van Sanguesa ligt de bergketen van Leyre. In de uitlopers hiervan werd in tussen de 11e en 14eeeuw het prachtig gelegen klooster van Leyre gebouwd. Het klooster is een bezoek waard en op vastgestelde tijden kun je het gezang van de monniken bijwonen. Bovendien kun je fantastisch wandelen in en rondom de kloof van Lumbier. In het informatiecentrum kom je alles te weten over de natuur in de regio. De kloof is zeer geschikt voor het observeren van (roof)vogels.

Dag 5

De stad Pamplona is omgeven door heuvels in het Noorden en vlaktes in het Zuiden. Het is een moderne stad met een middeleeuws verleden. Het is de stad van de schrijver Hemingway, de feesten van San Fermín, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en kleine hapjes genaamd pintxos. Een wandeling van 5km langs de stadsmuren neemt je mee de geschiedenis in en eindigt in de Citadel, een militair fort uit de 16de eeuw. Of volg de loop van de Argarivier gedurende 12km en maak kennis met de moderne en groene stad.

Dag 6

Het middeleeuwse dorpje Ujué ligt bovenop een heuvel. Vanaf de top konden de oprukkende troepen in de gaten gehouden worden. Deze streek kent ook vele schapenpaden waarlangs herders hun kudde drijven om ze te laten grazen in de zuidelijk gelegen halfwoestijn Las Bardenas Reales. Ter ere van de herders serveren de restaurants in Ujué het traditionele gerecht, migas del pastor. Vanaf de kapel San Miguel start een wandeling van ongeveer 7km.

Dag 7

De wandeling begint in het dorp en in de herfst wordt er op deze route naar paddenstoelen gezocht. Misschien kom je ook wel hunnenbedden tegen. (10,5km, ↑↓400m, 3uur)

Dag 8

Het stadje Olite kent vele middeleeuwse vorstenhuizen, een koninklijk paleis, een kasteel, een wijnmuseum en vele bodega’s. Laat je overweldigen door de veelheid aan geuren die een wijn kan hebben en proef de verschillende wijnaroma’s tijdens een proeverij als afsluiting van de rondleiding.

Dag 9

Bezoek aan het klooster La Oliva. Het klooster beschikt over wijngaarden en de monniken maken wijn volgens een eeuwenoud recept. Vanaf het klooster zijn verschillende wandelingen te maken die in lengte variëren van 4km tot 20km. Een aantal wandelingen gaat door het noordelijk deel van het Unesco Biosfeerreservaat Las Bardenas Reales.
Of kies voor een fietstocht door Las Bardenas Reales. De stroming van het water van de voormalige binnenzee heeft intrigerende zandsteenformatie gecreëerd. Het is een bijzondere ervaring om door deze halfwoestijn te fietsen.

Dag 10

In de ochtend breng je de huurauto terug en ga je met de taxi naar het treinstation van Hendaya om de TGV naar Parijs en Amsterdam te nemen.

Kosten & Data

De reis Middeleeuws Navarra kan het hele jaar door plaatsvinden. Ieder seizoen heeft zijn schoonheid. Op verzoek kunnen er aanpassingen worden gedaan. Als er geen reserveringen zijn gemaakt, kan de volgorde van het programma naar wens worden aangepast. Uitbreiding van het programma is ook mogelijk.

€ 1249 pp op basis van twee personen en inclusief treinreis

Inbegrepen:

 • 9 overnachtingen in een sfeervol paleis
 • Ontbijt
 • Diner dag 1
 • Taxivervoer Hendaya- luchthaven San Sebastián
 • Informatie over wandelroutes
 • Bezoek aan bodega en proeverij
 • Routebeschrijvingen
 • Tips

Niet inbegrepen:

 • Huurauto
 • Diners (m.u.v. diner dag 1)
 • Fietshuur Las Bardenas
 • Taxivervoer luchthaven San Sebastián-Hendaya
 • Entreegelden musea, kastelen, kloosters
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering

Bij te boeken:

 • Traditionele lunch (migas del pastor) in Ujué
 • Stadsrondleiding door Pamplona
 • Bezoek aan San Sebastián

Op deze reis is garantieregeling van STO-Garant van toepassing. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads). 

Accommodatie en maaltijden

Geheel in historische stijl, verblijf je 8 nachten in een uniek en sfeervol gerestaureerd paleis uit de 16e eeuw. Het paleis ligt in een klein dorp met een romaanse kerk uit de 12e eeuw. Je kunt kiezen voor een tweepersoonskamer of een loft-studio. Alle kamers zijn klassiek ingericht en ademen een kasteelsfeer van vervlogen tijden. Tegelijkertijd zijn de kamers van alle gemakken voorzien. De lunch is de belangrijkste maaltijd. Houd er rekening mee dat de lunch tussen 13.30-16.00u wordt geserveerd en het diner vanaf 20.00u

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.