Smakelijke Verleidingen


Wie Baskenland zegt, zegt gastronomie. Ervaar pure producten, plaatselijke lekkernijen en treed binnen in de wereld van de Baskische keuken.

De reis is een aaneenschakelijking van bijzondere activiteiten om Baskenland te proeven, zien en voelen. In deze relatief kleine regio is San Sebastián het kloppend hart van de gastronomie. Er is geen andere stad met zoveel Michelin-sterren per inwoner. Baskische koks zetten de toon in de internationale gastronomie. San Sebastián kent een heuse universiteit voor gastronomie en van over de hele wereld komen koks hier hun vaardigheden verbeteren. Hier wordt gekookt met pure producten uit zee en van het land. Hier worden vernieuwde gerechten ontwikkeld, maar tradities worden zeker niet vergeten. Producten worden vers aangeboden op de markten van Bilbao, San Sebastián en Ordizia. In Ordizia wordt al eeuwenlang iedere woensdag de prijs van de landbouwproducten, kaas en lamsvlees in Baskenland bepaald. In het natuurpark Urkiola lopen schapen waarmee kaas met het keurmerk Idiazabal wordt gemaakt. Nergens wordt de vis verser bereid dan in het vissersdorpje Getaria.

Gedurende de reis Smakelijke verleidingen stap je binnen in de Baskische keuken.

Je doet inkopen op de markt, proeft de Baskische wijn Txakoli, maakt pintxos, Baskische (vis)gerechten en kaas. Ga zelf aan de slag en proef nieuwe combinaties.

Voorbeeldreis

Dag 1

Na de snelle treinreis met de TGV tot aan het Franse stadje Hendaya, neem je het lokale treintje naar San Sebastián, ook wel Donostia en de parel van de Cantabrische kust genoemd. De overvloed aan barretjes met prachtige, kleine hapjes in de vorm van pintxos zullen je aangenaam verrassen. Het avondeten stel je zelf samen tijdens de ‘ruta de pintxos’. Proef de verschillende smaken en betaal eenvoudig met de muntjes uit de PintxoBox. Overnachting: in of rond San Sebastián.

Dag 2

Vandaag ga je pintxos maken. Je leert zowel de eenvoudige ‘gilda’ als meer complexe pintxos maken. Als de pintxos klaar zijn, is het tijd om ze te proeven onder het genot van een glas wijn. ’s Middags bezoek je het pittoreske vissersdorpje Getaria. In de restaurants wordt de beste vis geserveerd. Je proeft verse, op XVII-eeuwse wijze bereide, ansjovis en de Baskische witte wijn, Txakoli. De dag eindigt met een heerlijk avondmaal in een gerenommeerd restaurant. Overnachting: in of rond San Sebastián.

Dag 3

Leer vandaag alles over de Baskische keuken. Op de markt, La Bretxa, koop je lokale ingrediënten en met de producten kook je bacalao al pil pil of chipirones en su tinta. Na het koken is het tijd om het eten te proeven onder het genot van een glas wijn. ’s Middags rijd je in ongeveer een uur naar de stad Bilbao. Te voet ontdek je haar schoonheid, architectuur en historie. Een bezoek aan het wereldberoemde Guggenheim museum mag niet ontbreken. De dag in Bilbao eindigt met een maaltijd in de oudste overdekte markt van Baskenland, La Ribera. Overnachting: in of rond San Sebastián.

Dag 4

Vandaag verlaat je de stad en bezoek je het natuurgebied Urkiola om de schaapherder in jezelf te leren kennen. Ontdek alles over het leven en werk van een Baskische schaapherder als je schapen drijft en kaas maakt. Na de lunch ga je terug in de tijd en wandel je door het massief van Amboto. Geniet van het intens groene landschap met hier en daar een afgelegen boerderij (caserío) en schaapskuddes. Overnachting in ruraal vakantiehuis.

Dag 5

Na het ontbijt wacht een bezoek aan het dorp Ordizia. Op de markt koop je de benodigde ingrediënten onder begeleiding van een lokale chef-kok. Als de aankopen compleet zijn, ga je koken en proeven.  Na de lunch volgt een bezoek aan het gastronomisch informatiecentrum D’elikatuz in Ordizia. In dit interactieve centrum wordt alles verteld over de geschiedenis van de markt, haar producten en de kaas uit Idiazabal. Overnachting in ruraal vakantiehuis.

Dag 6

In de ochtend rijd je terug naar San Sebastián en maak je kennis met een Sociedad Gastronómica. De gastronomische sociëteiten zijn belangrijk in de Baskische samenleving. Onder begeleiding van een kok, maak je de lunch en tijdens het eten is er ruimte voor een culinair gesprek. In de middag kun je heerlijk flaneren over de boulevard langs het strand tot aan het kunstwerk El Peine del Viento van de beeldhouwer Chillida. Of beklim de berg, Monte Urgull, voor een prachtig uitzicht over de baai. Overnachting: in of rond San Sebastián.

Dag 7

Deze dag staat in het teken van de uitstekende wijn Rioja Alavesa. In het mooie renaissance stadje Laguardia, in het zuiden van Baskenland, ga je ruim 500 jaar terug in de tijd in het huis Casa Primicia. Hier ontdek je de wijngeheimen en is er een wijnproeverij. Na de lunch in een kapelletje tussen de wijnranken, reis je naar de bodega van Marqués de Riscal in het dorpje La Vanguardia. Het bijzondere met titanium bedekte bouwwerk is, net als het Guggenheim museum, ontworpen door de bekende architect Frank O. Gehry. Overnachting: in of rond San Sebastián.

Dag 8

Voor de terugreis naar Nederland neem je vanuit San Sebastián de lokale trein naar het Franse stadje Hendaya om vandaar de TGV naar Parijs en Amsterdam te nemen.

Maar langer in Noord-Spanje blijven kan natuurlijk ook.

Kosten & Data

De reis Smakelijke verleidingen kan het hele jaar door plaatsvinden, maar bij voorkeur in de lente, zomer of herfst. Op jouw verzoek kunnen er aanpassingen worden gedaan. Uitbreiding van het programma is ook mogelijk. De activiteiten kunnen met of zonder Engelstalige gids geboekt worden.

De traditionele markt in Ordizia vindt alleen op woensdag plaats. Dit betekent dat het reisprogramma hierop wordt aangepast en kan afwijken van de hier vermelde volgorde.

De prijs is op aanvraag beschikbaar.

Op deze reis is garantieregeling van STO-Garant van toepassing. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads). 

Accommodatie en maaltijden

Met uitzondering van twee nachten, verblijf je gedurende de week in een eersteklas hotel in San Sebastián. Dag 4 en 5 overnacht je in een ruraal vakantiehuis en kun je het agrarische leven van dichtbij meemaken. Het ontbijt is de hele week bij de prijs inbegrepen. De PintxoBox op dag 1, de pintxos in Bilbao en de lunches zijn eveneens inbegrepen.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.