Culinaire week Baztán 5-12 november 2023€1299


Ben je als je reist altijd nieuwsgierig naar lokale gerechten en houd je van koken? Kom dan naar de Baztánvallei en leer de geheimen van de Baskische keuken kennen.

Historisch gezien maakt het Navarra, samen met de regio Baskenland en drie Baskische provincies in Frankrijk, deel uit van Euskal Herria (Baskenland). Zowel Baskenland als Navarra zijn officieel tweetalig en er wordt Baskische en Spaans gesproken. Net over de Franse grens in het Noorden van Navarra, ligt de Baztánvallei. Hier komen weinig toeristen en voelen de bewoners zich diep verbonden met hun land en cultuur. De tijd lijkt er stil te staan. Navarra heeft een zeer divers landschap en kent vele lokale producten. De stad Tudela staat bekend om haar asperges, in het oosten wordt de Roncalkaas geroemd en rondom Olite worden gerenommeerde wijnen geproduceerd.

Noord-Spanje Reizen organiseert in november 2020 een unieke kookweek met workshops, wandelingen en activiteiten die te maken hebben met de traditionele Baskische keuken. Gedurende de week gaan we met elkaar koken en genieten. Misschien zelfs wat Spaans woordjes leren. Het programma bevat ook wandelingen, excursies en een vrije ochtend. We bezoeken de prachtige stad San Sebastián, gaan naar de lokale markt en verwerken de inkopen tot heerlijke pintxos. Ook bezoeken we een biologisch ciderhuis en is er een wijnproeverij van biologische wijnen. Aan het eind van de week ga je uitgerust en voldaan naar huis en ontvang je de recepten per e-mail. Maak kennis met Baztán, de cultuur, de historie, de plaatselijke keuken en proef de lokale specialiteiten.

Programma (onder voorbehoud)

Dag 1

In Hendaya, een stadje net voor de grensovergang met Spanje, begint de reis. In Hendaya haal ik je op en rijden we naar de Baztánvallei. Je kunt ook op eigen gelegenheid komen. Diner.

Dag 2

Na het ontbijt wandelen we naar het dorpje Amaiur. We maken kennis met de geschiedenis van het dorpje en bij de watermolen leren we op traditionele wijze talos maken. Daarna wandelen we terug en is tot aan het diner vrije tijd. Workshop en diner.

Dag 3

In Baskenland wordt veel kaas gegeten. Wat voor kaas eten ze en hoe wordt de kaas gemaakt? Een bezoek aan een (biologische) kaasboerderij brengt duidelijkheid. Misschien is het mogelijk zelf kaas te maken. Workshop en diner.

Dag 4

Je kunt vandaag zelf bepalen wat je deze ochtend doet. Een boek lezen, luieren, de boer op het land helpen of paddenstoelen zoeken tijdens een wandeling.
’s Middags is er een wijnproeverij van biologische wijnen uit Navarra en aansluitend een diner op locatie (exclusief).

Dag 5

Elizondo is het belangrijkste stadje in deze vallei en in en rond dit stadje gaan we een wandeling maken. Rond lunchtijd bezoeken we een ciderhuis en genieten we van een ‘ciderhuislunch’ en biologische appelcider. Na de uitgebreide lunch lopen we terug naar Elizondo. Diner.

Dag 6

Vandaag bezoeken we San Sebastián. De stad staat bekend om haar gastronomie en prachtige ligging. De overvloed aan barretjes met prachtige, kleine smakelijke hapjes, pintxos, zullen je aangenaam verrassen. We doen inkopen op de lokale markt en lunchen bij het Culinaire (opleidings)Centrum van Baskenland. Eenvoudig diner.

Dag 7

We beginnen de laatste dag met een prettige ochtendwandeling naar een waterval. Met de ingrediënten die we gister op de markt hebben gekocht, gaan we vandaag pintxos maken. We sluiten de week af met een workshop pintxos maken en een pintxosdiner.

Dag 8

Voor de terugreis naar Nederland breng ik je naar Hendaya of San Sebastián.

Kosten & Data

5-12 november 2023

€ 1299

Inbegrepen:

 • 7x overnachtingen in ruraal vakantiehuis in 2-persoons kamer
 • 7x luxe biologisch ontbijt
 • 1x lunch in Culinair (opleidings)Centrum van Baskenland
 • 3x kookworkshop met Spaanse kok
 • 5x diner (zoveel mogelijk biologisch)
 • 1x Workshop talos maken
 • 1x Bezoek kaasboerderij, inclusief proeverij
 • 1x Wijnproeverij
 • 1x Rondleiding en traditionele lunch ciderhuis
 • 1x Workshop pintxos maken
 • Vervoer in Noord-Spanje
 • Een super leuke ervaring
 • Recepten kookworkshops per email

Er kunnen slechts 6-8 personen deelnemen. Je kunt individueel of als groep(je) boeken.

Niet inbegrepen:

 • Reis Nederland-Hendaya/San Sebastián
 • Drankjes anders dan water tijdens het avondeten
 • Diner op locatie dag 4
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Op deze reis is de garantieregeling van STO-Garant van toepassing. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads). 

Accommodatie en maaltijden

We overnachten in de buurt van het stadje Elizondo. We verblijven in een sfeervol en comfortabel vakantiehuis en slapen op tweepersoons kamers met een eigen badkamer.
Er wordt deze week zoveel mogelijk met biologische producten gewerkt en de beschikbare wijnen en sappen zijn biologisch. Om 18u beginnen we met de workshops en aansluitend is het diner. Drankjes anders dan water zet je op de consumptielijst en reken je voor vertrek contant af. Deze week dineren we eenmaal in een lokaal restaurant. Met diëten of vegetariërs kan rekening worden gehouden. In restaurants is dit vaak lastiger.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.