Baztán kookweek


Ben je als je reist altijd nieuwsgierig naar lokale gerechten en houd je van koken? Kom dan naar de Baztánvallei en leer de geheimen van de Baskische keuken.

Het autonome gebied Navarra heeft een zeer divers landschap en kent vele lokale producten. De stad Tudela staat bekend om haar asperges, in het oosten wordt de Roncalkaas geroemd en rondom Olite worden gerenommeerde wijnen geproduceerd.
Historisch gezien maakt het deel uit van Euskal Herria (Baskenland) samen met de regio Baskenland en de drie Baskische provincies in Frankrijk. Zowel Baskenland als Navarra zijn officieel tweetalig en er wordt Baskische en Spaans gesproken. Net over de Franse grens in het Noorden van Navarra, ligt de Baztánvallei. Hier komen weinig toeristen en voelen de bewoners zich diep verbonden met hun land en cultuur. De tijd lijkt er stil te staan.

Noord-Spanje Reizen organiseert in mei en november 2020 een unieke kookweek met workshops, wandelingen en activiteiten die te maken hebben met de traditionele Baskische keuken. Gedurende de week gaan we met elkaar koken en genieten. Misschien zelfs wat Spaans woordjes leren. Het programma bevat ook wandelingen, excursies en een vrije ochtend. We brengen een bezoek de prachtige stad San Sebastián, gaan daar naar de lokale markt en verwerken de inkopen tot heerlijke gerechten onder begeleiding van een Spaans kok. Ook bezoeken we een biologisch ciderhuis en is er een wijnproeverij van biologische wijn. Aan het eind van deze week ga je uitgerust en voldaan naar huis. Na afloop ontvang je de recepten per e-mail. Maak kennis met Baztán, de cultuur, de historie, de plaatselijke keuken en proef de lokale specialiteiten.

Programma (onder voorbehoud)

Dag 1

Treinreis tot Hendaya, een stadje net voor de grensovergang met Spanje. In Hendaya haal ik je op en rijden we naar de Baztánvallei. Je kunt ook op eigen gelegenheid komen. Diner.

Dag 2

Na het ontbijt maken we een wandeling naar het dorpje Amaiur. We maken kennis met de geschiedenis van het dorpje en bij de watermolen leren we op traditionele wijze talos maken. Daarna wandelen we terug en is tot aan het diner vrije tijd. Workshop en diner.

Dag 3

In Baskenland wordt veel kaas gegeten. Wat voor kaas eten ze en hoe wordt de kaas gemaakt? Een bezoek aan een (biologische) kaasboerderij brengt duidelijkheid. Misschien is het mogelijk zelf kaas te maken tijdens de workshop in de middag. Workshop en diner.

Dag 4

Je kunt vandaag zelf bepalen wat je deze ochtend doet. Een boek lezen, luieren, grotten bezoeken, Baskische taart maken of paddenstoelen zoeken tijdens een wandeling.
’s Middags is er een wijnproeverij van biologische wijn en aansluitend een diner op locatie (exclusief).

Dag 5

Elizondo is het belangrijkste stadje in deze vallei en in en rond dit stadje gaan we een wandeling maken. Als het lunchtijd is bezoeken we een ciderhuis en genieten we van een ‘ciderhuislunch’ en biologische appelcider. Na de uitgebreide lunch lopen we terug naar Elizondo. Eenvoudig diner.

Dag 6

Vandaag bezoeken we San Sebastián. De stad staat bekend om haar gastronomie, cultuur en schoonheid. De overvloed aan barretjes met prachtige, kleine hapjes in de vorm van pintxos zullen je aangenaam verrassen. Op de markt koop je lokale ingrediënten en met de seizoensproducten kook je bacalao al pil pil of chipirones en su tinta. Na het koken is het tijd om het eten te proeven onder het genot van een glas wijn. Eenvoudig diner.

Dag 7

We beginnen de laatste dag met een prettige ochtendwandeling naar een waterval. Met de ingrediënten die we gister op de markt hebben gekocht, gaan we vandaag pintxos maken. Je leert zowel de eenvoudige ‘gilda’ als meer complexe pintxos maken. Als alles klaar is, sluiten we de week af met een pintxosdiner.

Dag 8

Voor de terugreis naar Nederland breng ik je naar Hendaya. Hier kun je de TGV naar Parijs en Nederland te nemen.
Langer in Noord-Spanje blijven kan natuurlijk ook.

Kosten & Data

3-10 mei 2020
8-15 november 2020
15-22 november 2020

€ 1149

  • 7 overnachtingen in ruraal vakantiehuis in 2-persoons kamer
  • Biologische maaltijden (zoveel mogelijk)
  • Biologische wijnen en sappen (zoveel mogelijk)
  • Excursies en activiteiten
  • Vervoer in Noord-Spanje
  • Een super leuke ervaring
  • Recepten per email

Er kunnen slechts 6-8 personen deelnemen. Je kunt individueel of als groep(je) boeken.

Niet inbegrepen:

  • Vervoer van Nederland naar Hendaya en v.v.
  • Diner op locatie
  • Verzekering en persoonlijke uitgaven

Op deze reis is de garantieregeling van STO-Garant van toepassing. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads). 

Accommodatie en maaltijden

We overnachten in de buurt van het stadje Elizondo. We verblijven in een sfeervol en comfortabel vakantiehuis en slapen op tweepersoons kamers met een eigen badkamer.
Er wordt deze week zoveel mogelijk met biologische producten gewerkt en de beschikbare wijnen en sappen zijn biologisch. Om 18u beginnen we met de workshops onder het genot van een drankje (inclusief) en aansluitend is het diner. Overige drankjes zet je op de consumptielijst en reken je voor vertrek contant af. We dineren deze week eenmaal in een lokaal restaurant. Met diëten of vegetariërs kan rekening worden gehouden.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.