Fiesta Vasca


Baskische folklore en cultuur

Ontdek de Baskische folklore en cultuur gedurende de Euskal Jaiak. Feesten met Baskische activiteiten, die zich begin september 2020 in San Sebastián en Zarautz afspelen.

Roeien, Baskische folklore, sport, muziek, gastronomie, een kookworkshop, cider en pintxos. Authentieke elementen die deel uitmaken van deze week die in het teken staat van Euskal Jaiak. Feesten vol met Baskische cultuur, tradities en lokale folklore. Door jong en oud worden typische Baskische dansen gedanst die begeleid worden door bijzondere instrumenten. Er zijn demonstraties en wedstrijden van typische, ruige sporten, zoals roeien op zee, aizkolaris(boomstam hakken), harrijasotzailes(steenwerpen), pelota(Baskisch balspel dat lijkt op squash) en touwtrekken.

Tijdens deze week verblijf je en ontbijt je in een goed hotel in San Sebastián.

Programma

Dag 1

Na de snelle treinreis met de TGV tot aan het Franse stadje Hendaya, neem je het lokale treintje naar het hotel in San Sebastián ook wel Donostia genoemd. Hier slaap je de komende week.

Dag 2

Vandaag volgt vanuit het hotel de eerste kennismaking met San Sebastián. Samen met de gids loop je door de oude stadskern van San Sebastián, ook wel de parel van de Cantabrische kust genoemd en kun je het historisch museum San Telmo bezoeken.

De overvloed aan barretjes met prachtige, kleine hapjes in de vorm van pintxos zullen je aangenaam verrassen. Ontwerp je eigen ‘ruta de pintxos’ en proef de verschillende smaken. Je betaalt eenvoudig met de muntjes uit de PintxoBox.

Dag 3

Het is zondag en de stad bruist van feestelijkheden. Vandaag wordt domingo de regatas genoemd vanwege de grote roeiwedstrijd die vandaag plaatsvindt. De oorspronkelijke visvangst in roeiboten is veranderd in een jaarlijks terugkerend evenement waarbij roeiteams uit de kustplaatsen strijden om de eer. Vanaf de gereserveerde tribuneplaatsen kun je de finale van de belangrijkste roeiwedstrijd in de baai van San Sebastián aanschouwen.

De stad staat ook bekend om haar gastronomie en er is geen andere stad met zoveel Michelin-sterren per inwoner. Tegen de avond word je in een oude auto naar het gerenommeerde 3-sterren restaurant Arzak gebracht. Na afloop wordt je teruggebracht naar het hotel.

Dag 4

Sagardo Eguna de Donostiis één van de meest spraakmakende dagen tijdens deze week. Deze ochtend staat in het teken van de dag van de cider. Samen met de gids zul je een onvergetelijke ervaring opdoen op het plein in het oude stadsdeel waar alle ciderproducenten uit de regio samenkomen en hun tradities en cider aanbieden. Aansluitend bezoek je de gastronomische eetclub,  Cofradía Vasca de la Gastronomía. Hier maak je kennis met  de tradities van de eetclub onder het genot van een proeverij van typische gerechten van de stad.

’s Middags is het tijd voor Gaztelu Eguna. Een feest ter ere van de wederopbouw van de stad na de branden die in 1913 door de troepen van Napoleon waren gesticht. Deze fantastische dag wordt afgesloten met een diner in één van de meest authentieke restaurants in de oude binnenstad.

Dag 5

Iedere stad in Spanje beschikt over een markt waar velen dagelijks vers fruit en groente kopen. Vandaag bezoek je een dergelijke markt, La Bretxa, en koop je de ingrediënten die nodig zijn voor het bereiden van je eigen lunch. Tijdens de kookworkshop leer je hoe je een aantal typische Baskische gerechten maakt en kun je in een sfeervolle ambiance de gemaakt gerechten proeven.

In de middag kun je heerlijk flaneren over de boulevard langs het strand, La Concha, tot aan het kunstwerk El Peine del Viento van de beeldhouwer Chillida. Of beklim de berg Monte Urgull voor een prachtig uitzicht over de baai.

Dag 6

Vandaag ontdek je de Bask in jezelf. In traditionele kleding word je naar Zarautz gebracht, want daar wordt Euskal Jaiak gevierd. Dit feest ademend de Baskische folklore. Laat je onderdompelen in Baskische dansen en rurale sporten. Na het eten in Zarautz kun je genieten van een welverdiende spa in La Perla in San Sebastián.

Dag 7

Voor de terugreis naar Nederland neem je vanuit San Sebastián de lokale trein naar het Franse stadje Hendaya om van daaruit de TGV naar Parijs en Amsterdam te nemen.

Maar langer in Noord-Spanje blijven kan natuurlijk ook.

Kosten & Data

De reis Fiesta vasca vindt in de eerste week van september plaats tijdens de Baskische feesten Euskal Jaiak. Op jouw verzoek kunnen er aanpassingen worden gedaan. Uitbreiding van het programma is ook mogelijk. De reis is een aaneenschakelijking van bijzondere activiteiten om het gebied te proeven, zien en voelen. De activiteiten kunnen met of zonder Engelstalige gids geboekt worden. De prijs is op aanvraag beschikbaar.

Accommodatie en maaltijden

Gedurende de week verblijf je in een sfeervol eersteklas hotel in San Sebastián. Het ontbijt, de PintxoBox op dag 2, de diners op dag 3, 4 en lunch op dag 4 en 6 zijn eveneens inbegrepen. Op verzoek kan ook de treinreis naar San Sebastián worden gereserveerd.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de reis.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.